Marche

Deze relatief onbekende, maar de laatste jaren in populariteit stijgende regio is rijk aan natuurschoon, prachtige stranden en bovendien een heerlijke traditionele keuken.

De Marken, gelegen aan de Adriatische Zee,
ten zuiden van de Emilia-Romagna, ten noorden van de Abruzzen en ten oosten van Toscane, worden gekenmerkt door een heuvelachtig tot bergachtig landschap
.

Ongetwijfeld de bekendste DOC uit de Marche is de witte Verdicchio dei Castelli di Jesi, een lichtvoetige, droge en fruitige wijn. Al sinds de vijftiende eeuw wordt de Verdicchio in deze regio verbouwd. Tegenwoordig onderscheiden we de Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC, verbouwd op de heuvels ten westen van  het dorpje Jesi en de Verdicchio di Matelica DOC die een stuk zuidelijker en nog meer landinwaarts geproduceerd wordt. Door de kalkrijke kleibodem lenen beide gebieden zich uitstekend voor de productie van witte wijn. Voor beide wijnen is wettelijk een toevoeging tot 15% van de Trebbiano en/of de Malvasia toegestaan. Karakteristiek voor deze wijnen is de bleekgele kleur met groene reflecties, het delicate bouquet met tonen van appel en perzik en de uitgebalanceerde en droge smaak, met een klein bittertje in de afdronk. De wijn behoort tot de beste witte wijnen van Italië en wordt door sommigen zelfs gezien als Italië’s beste begeleider van visgerechten.

Op de heuvels tussen Ascoli Piceno en San Benedetto del Tronto, het zuidelijkste deel van de Marken, wordt de Rosso Piceno Superiore DOC gemaakt. De druiven voor de ‘gewone’ Rosso Piceno DOC mogen in een veel groter gebied geproduceerd worden. De basisdruiven voor deze wijn zijn de Sangiovese en de Montepulciano. De Rosso Piceno Superiore DOC moet ten minste één jaar houtrijping ondergaan en een alcoholpercentage van 12% hebben. De wijn kenmerkt zich evenals de Rosso Cònero DOC door zijn robijnrode kleur met wat violet en steenrode tonen bij oudering.
De geur is plezierig, droog en lang; de smaak is vol en intens.



» GAROFOLI